El certamen referent de la música clàssica catalana, que enguany homenatja les figures de Josep Valls i Royo i Ricard Lamote de Grignon, ofereix dotze concerts i dos activitats paral·leles del 27 al 30 de març.

Després de la bona acollida, tant del concert inaugural amb l’OJC i Salvador Brontons, com de l’espectacle “Nu.A” de Núria Andorrà, el Festival de Pasqua de Cervera segueix, a partir del dimecres 27 de març, amb la seva programació.

L’Auditori Municipal acollirà el concert – presentació del llibre “La viola tenor Parramon”. L’acte comptarà amb Emmanuel Balssa (viola tenor), Daniel Blanch (piano), Jordi Pinto (autor del llibre) i Pere-Andreu Jariod (periodista i divulgador musical).
Entre 1932 i 1936, el luthier barceloní Ramon Parramon va construir 55 violes tenor, un instrument únic per les seves característiques i la seva sonoritat: la viola tenor. Fins i tot Pau Casals en va tenir una. Durant la presentació, conduïda pel periodista Pere-Andreu Jariod, l’autor del llibre ens parlarà de la història d’aquest instrument tan desconegut, amb intervencions musicals on podrem escoltar en directe el seu meravellós so.
En aquesta presentació hi podrem escoltar obres de Joan i Ricard Lamote de Grignon, H. Casadesus i D. Xostakòvitx.
Totes les activitats paral·leles són gratuïtes.

Dijous, 28 de març, tindrà lloc el primer concert d’aquesta setmana amb un homenatge a Josep Valls i Royo a càrrec d’Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada (piano). Josep Valls (1904-1999) és, sens dubte, un dels grans compositors desconeguts de la nostra música, potser perquè es va exiliar a França el 1939 i ja no va tornar a viure mai més a Catalunya. El Festival de Pasqua vol posar el seu granet de sorra perquè la seva obra comenci a ser reconeguda al país que el va veure néixer. Es farà de la mà d’uns intèrprets excepcionals: el violoncel·lista Arnau Tomàs, membre del Quartet Casals, i la pianista Mercè Hervada, que posaran en valor la música de Valls per a aquests dos instruments.

Divendres, 29 de març, s’estrenaran els concerts de proximitat d’enguany. Es tracta d’actuacions curtes que tenen lloc en espais del nucli antic de Cervera i que es repeteixen 2 cops (una sessió a les 11,30 hores i l’altra a les 13 hores). D’aquesta manera, el públic pot assistir a les dues produccions musicals (primer una i després l’altra, en l’ordre que prefereixi). L’Auditori Municipal acollirà el concert d’Albert Guinovart amb “El piano català. Tres poètiques diferents”. En els mateixos horaris, però a la Casa Sabater del carrer Major, Blooming Duo presentarà “Noves sonoritats per a la tradició”. Per tancar la jornada de divendres, el concert de vespre anirà a càrrec del Cor Jove Nacional de Catalunya dirigit per Mireia Barrera amb “La riquesa de la música coral catalana”.

Divendres també es viurà una nova activitat paral·lela. Concretament, la projecció del documental “Les mans d’Alícia”, sobre la figura d’Alícia de Larrocha, considerada una de les millors pianistes del segle XX. Presentarà el documental la seva filla, Alícia Torra, que també és la comissària de l’exposició que s’exhibeix a l’Auditori Municipal.

Dissabte, 30 de març, serà l’últim dia de Festival i també s’iniciarà amb els concerts de proximitat. L’Auditori acollirà “Ressonàncies de silenci” amb Sílvia Vidal (piano) i Ramon Humet (bols tibetans, bols de quars i gong). En les mateixes hores, és a dir, a les 11,30 i a les 13 hores, però a l’Església de Sant Joan, el grup de música antiga Dichos Diabolos ens aproparan a “Nigra Sum. Música per a la Verge de Montserrat”.

Per tancar la jornada i també el Festival d’enguany, el Paranimf acollirà un concert de vespre dirigit per Xavier Puig amb Marta Bonet (soprano), Marta Infante, (mezzosoprano), David Alegret (tenor), Jordi Serrano (baríton), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i l’Orquestra Terrassa 48. El concert estarà dedicat a “Francesc Andreví i Ramon Carnicer: dos lleidatans a Madrid”.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.