Racons

De Cervera

EL CARRER MAJOR

Edificis que ens parlen el seu passat esplendorós

Per la seva situació damunt un turó, la vila es va estendre en sentit longitudinal.

El carrer Major ens mostra aquest fet,serpentejant el seguiment de la forma del terreny. Durant el seu recorregut ens trobem un seguit d’edificis singulars que ens parlen el seu passat esplendorós. Podem observar cases senyorials com Cal Razquin, antiga residència dels senyors de Pedrolo, o Cal Sabater o del marquès de Campmany.

EL CARRERÓ DE LES BRUIXES

La màgia el caracteritza

Als inicis, Cervera era una vila closa on les parets exteriors de les cases servien de murs defensius al primer nucli.

El carreró de les Bruixes es va formar posteriorment, quan les balconades de les cases que es comunicaven amb els horts van anar tancant l’espai creant aquesta màgia que el caracteritza.

LES FORQUES

Lloc públic d’ajusticiament

Situada a la part de llevant, una mica apartada de la ciutat, trobem aquesta curiosa estructura calcària la qual havia estat lloc públic d’ajusticiament dels delinqüents condemnats a morir a la forca.

PLAÇA SANTA ANNA

En aquest punt la ciutat es tancava amb el portal de Santa Maria.

Abans d’endinsar-nos carrer Major enllà trobem la plaça Santa Anna. En aquest punt, al final del carrer Major, la ciutat es tancava amb el portal de Santa Maria.

El 1375 es va construir damunt d’aquest portal una capella dedicada a Santa Anna, però fou traslladada a un angle del carrer que en prengué el nom.

LA PLAÇA MAJOR

Actualment és l’espai principal de molts esdeveniments

D’aspecte simètric i unitari, gràcies a les reformes del rei Carles IV per les seves festes de proclamació l’any 1789.

També en destaquem la part que resta dels porxos, construïts a partir de l’any 1401, els quals recorrien antigament tot el carrer Major i que actualment només en queden dos parts a la plaça Major i dos més al final del carrer.

Actualment és l’espai principal de molts esdeveniments i festes com sant Joan, l’Aquelarre o la Festa Major, entre altres.

Passeja

Pels racons de Cervera