El paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de Cultura, Mercè Carulla, han presentat als mitjans de comunicació el projecte que la Paeria de Cervera presentarà a la convocatòria d’ajuts de manteniment i rehabilitació de patrimoni històric amb usos turístics del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Les actuacions de rehabilitació i posada en valor del castell i les muralles del sud del nucli urbà per a l’ús turístic i cultural es materialitzaran si la Paeria obté l’atorgament de la subvenció. Si s’aprova l’ajut, es preveu que estigui executades l’any 2026, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de Cervera.

Es tracta d’un projecte ambiciós amb nombroses actuacions al recinte del castell, al seu perímetre i a les muralles situades al sud del nucli urbà.

A l’interior del recinte es faran les actuacions de desbrossament, intervencions arqueològiques, la consolidació de les estructures existents i la creació d’un espai per a la recepció de visitants. En aquest espai es projectarà un audiovisual immersiu sobre el context històric del castell i es posarà a disposició dels visitants ulleres de realitat virtual, amb les quals podran “entrar” al castell i “veure” com vivien els seus habitants al segle XI.

A l’entorn del castell s’adequaran els espais amb l’habilitació de passarel·les elevades i senyalització informativa per a les visites turístiques.

Pel que fa a les actuacions previstes a l’exterior, a l’àmbit annex a les muralles sud, cal destacar la construcció d’un nou edifici, integrat a l’entorn i amb vistes a la vall de l’Ondara, com a àrea de serveis diversos per als visitants.
Es planteja que sigui el punt d’inici dels recorreguts turístics al castell i les muralles, que contingui un espai per a activitats culturals i educatives, i una àrea de descans i restauració.

A més, es vol adequar el camí que uneix el portal dels Pous amb el castell com a accés per als vianants.

Totes aquestes intervencions, que tenen un pressupost de 2,5 milions d’euros, estaran integrades a l’entorn i es faran d’acord amb el caràcter singular de l’edifici, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

 

El castell de Cervera

Està documentat per primera vegada l’any 1026, quan la comtessa Ermessenda de Carcassona i el seu fill Ramon Berenguer en van fer donació a tres famílies.
Fou destruït al segle XIX i actualment només en resten vestigis de la planta, alguns murs i part de la façana, que es va restaurar.