La 13a edició del Festival de Pasqua vindrà acompanyada de moltes estrenes i de la recuperació de peces gairebé inèdites o molt poc escoltades. D’aquesta manera, el certamen posa en valor el llegat de la música clàssica catalana i amplia la mirada en peces poc interpretades de compositors del nostre país.

Un dels concerts que tindrà més estrenes és el que ens oferirà el Cor Madrigal el proper 2 d’abril. El cor dirigit per Pere Lluís Biosca estrenarà l’obra “Lullaby” d’Albert Guinovart, musicant un text de Josep Palau i Fabre. També es podrà escoltar per primer cop l’obra “Diré en mi tes bonances” de Joan Magrané, una obra que es basa en un text d’Agustí Bartra.

Just el dia abans, el concert inaugural de l’1 d’abril, a càrrec de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, també destacarà una obra que, tot i no ser una estrena absoluta, s’ha pogut escoltar en molt poques ocasions. Es tracta de la “Suite Intertonal” del compositor Jaume Pahissa i que es va interpretar per primer cop el 1926.

Després de la pandèmia, el Festival de Pasqua recupera el seu singular concert de maridatge de música i gastronomia. En aquest cas, el pianista Lluís Capdevila estrenarà en concert el seu últim disc, “Lament”, enregistrat tot just aquest febrer. Música de creació pròpia que enfonsa les seves arrels al jazz i la improvisació, sempre marcada amb el segell d’una personalitat única i inconfusible. S’escoltaran les noves cançons tot fent unes degustacions gastronòmiques en diàleg amb el sommelier Jordi Martínez, de Selecte Wine Store, maridat amb vins del territori.

En l’afany del Festival de recuperar el patrimoni musical català, també s’ha ‘rescatat’ i s’escoltarà per primera vegada una obra inèdita del segarrenc Francesc Andreví, conservada a l’Arxiu Històric Comarcal de Cervera. En aquest cas, serà el pianista Roger Illa l’encarregat d’interpretar-la en el marc dels concerts matinals del certamen.

Enguany, el certamen girarà al voltant de Pau Casals i d’altres compositors que van emigrar i patir l’exili. La major part dels concerts programats inclouen obres de Casals. En aquest sentit, el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato faran un concert exclusiu amb “Les cançons de Pau Casals”, una part molt desconeguda i poc interpretada del seu llegat compositiu.

Per la seva part, els Kebyart -recents guanyadors d’un premi Enderrock- interpretaran per primer cop a Catalunya l’obra “Quartet per a saxòfons” de Montserrat Campmany.

Un altre quartet, però en aquest cas de corda, l’Atenea, també interpretarà una obra de Pau Casals molt infreqüent. Es tracta del “Quartet de corda en Mi menor” compost per Casals el 1893.

En la vessant pianística, els Nexus Piano Duo, ens oferiran el ballet “Ariel“ que va crear Robert Gerhard el 1934 i que també s’ha pogut escoltar en directe en molt poques ocasions.

Per últim, i en aquesta recopilació d’obres d’estrena o que gairebé són inèdites, també destaca el “Stabat Mater en Mib major” de Josep Pla i el “Salve Regina en Sol menor” de Manuel Pla. Dos obres d’aquests germans de gran rellevància, però que s’han interpretat en comptades ocasions i que tornarà a posar de relleu l’Orquestra Barroca Catalana just en la cloenda del Festival.

El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.

Les entrades anticipades pels 15 concerts que s’han programat enguany ja estan disponibles en aquest web i compten amb diferents descomptes i bonificacions.