La 13ème édition du Festival de Pâques, que la prochaine commence 30 mars, aura un fort accent de Lérida, car il récupérera des œuvres de plusieurs compositeurs du territoire tels que Ramon Carnicer, Francesc Andrevi, Josep Teixidor et Manuel et Josep Pla.

Son directeur artistique, Jordi Armengol, ha treballat conjuntament amb els artistes d’enguany per elaborar uns programes que incloguin obres d’autors com Ramon Carnicer, Francesc Andrevi, Josep Teixidor et Manuel et Josep Pla.

Del compositor targarí Ramon Carnicer en podrem escoltar dues obres, que aniran a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell (OJC), d'un côté, i del pianista, Roger Illa, pour l'autre.

En el concert que tindrà lloc l’1 d’abril amb l’OJC, hi podrem escoltar l’obertura que Carnicer va escriure per a l’òpera de RossiniEl barber de Sevilla”, una obra que té una història força curiosa. Carnicer era el responsable de la programació operística del Teatre de la Santa Creu de Barcelona -en aquells temps, el gran rival del Gran Teatre del Liceu- je l'ai 1818 s’hi havia de representar “El barber de Sevilla” de Rossini. Però poques setmanes abans, s’hi va poder veure “Elisabetta, reina d’Anglaterra” del mateix Rossini i Carnicer es va adonar que el compositor italià, segurament per estalviar-se feina i temps, havia aprofitat l’obertura d’aquesta òpera per fer-la servir també pel Barbero. Va ser llavors quan Ramon Carnicer va decidir escriure una obertura per començar les representacions de “El barber de Sevilla” a Barcelona. A la llarga, aquesta obra es va convertir en una de les seves composicions més famoses i, même, el mateix Rossini va donar el seu vist-i-plau per a què es pogués interpretar en substitució de la seva pròpia obertura.

Cal tenir en compte que el targarí Ramon Carnicer fou el compositor d’òperes més important d’Espanya a la primera meitat del segle XIX. Va estudiar a la Seu d’Urgell i Barcelona i va treballar a Maó i al Teatre de la Santa Creu de Barcelona abans d’exiliar-se a París i Londres entre 1823 je 1826. A Londres conegué l’ambaixador de Xile en aquella ciutat, qui li encarregà un himne per al seu país, que encara avui dia és l’oficial. De tornada a Catalunya, va ser obligat per Ferran VII a treballar a diversos teatres d’òpera de Madrid. Plus tard, fou director del Conservatori de Madrid.

Durant el Festival, també podrem escoltar la “Sonata per a tecla n.6” el marc del concert que ens oferirà el pianista Roger Illa el dia 7 d'abril.

Un altre autor lleidatà destacat serà Francesc Andrevi, natural de Sanaüja, i que també arribarà de la mà de Roger Illa. La mémoire est un nom de femme, s’interpretarà unLargoper a pianoforte que es conserva a l’Arxiu Històric de Cervera.

Andreví fou un compositor molt important de música religiosa i va estudiar a la Seu d’Urgell (on coincidí amb Ramon Carnicer) i Barcelona. Va treballar a les catedrals de Tafalla, Tarragone, Sogorb, Santa Maria del Mar, València i Sevilla, i a la ‘Capilla Real’ de Madrid. Ja exiliat, va estar a la catedral de Bordeus (1839) et 1846 a St. Pierre de Chaillot de París com a organista. De tornada a Barcelona, fou mestre de capella a l’Església de la Mercè.

Al llarg de l’actuació de Roger Illa, també podrem escoltar l’obra d’un altre compositor del territori lleidatà. Es tracta de Joseph Tisserand, natural de Seròs, del qual n’escoltarem la “Sonata en Re major”. Aquest organista i teòric musical va ser el primer apublicar una Història de la Música a Espanya. Va treballar a la ‘Capilla Real’ de Madrid com a organista. Se’n conserva música religiosa, 6 quartets de corda i sonates per a tecla.

Per últim, el Festival de Pasqua també mostrarà les composicions de dos germans lleidatans: Manuel i Josep Pla, de Balaguer. Dans ce cas, podrem escoltar les seves obres en el marc del concert que l’Orquestra Barroca Catalana en oferirà el dia 8 d’abril i amb el qual es clourà el certamen d’enguany. De Manuel Pla n’escoltarem el seuSalve Reginaper a baix i cordes i de Josep elStabat Materper a soprano i cordes, amb l’Orquestra Barroca Catalana, Maria Hinojosa i Pau Bordas.

Le Festival est organisé par la Paeria de Cervera et est un point de rencontre pour le secteur de la musique classique en Catalogne et une vitrine de la musique classique qui se fait en Catalogne. Il a le soutien du Département de la Culture de la Generalitat à travers l'ICEC et de la Diputació de Lleida à travers l'IEI.

Les entrades anticipades pels 15 concerts que s’han programat enguany ja estan disponibles al web festivalpasqua.cat i compten amb diferents descomptes i bonificacions.

Informació i imatge aportat pel Servei de Premsa del Festival de Pasqua.