Casa Duran and Sanpere Cervera houses, of the 23 January 18 May, instal sis·Facilities artistic director Xavier Cerverí Roundups, the title “Memories in transit”.

This is the 5th Dialogue Cervera Catalan Capital of Culture and will be open until May el18 House Museum Duran Sanpere, Cervera County Museum. It is a task dialog using image, video and virtual and augmented reality to recreate memory.

In the words of its author Xavier Roundups: “Sempre m’he dedicat al cinema documental i aquesta és la meva primera incursió en el món museístic. L’oportunitat de poder-la fer a la meva ciutat m’ha donat un aixopluc humà i creatiu del qual n’estic molt agraït i que m’ha permès treballar amb total llibertat.”

Va ser un record del seu avi el que li va obrir les portes del diàleg amb la casa convertida en museu. Li havia explicat que de jove va treballar terres de la família Duran i alguna vegada hi havia entrat per passar comptes amb Agustí Duran, the last owner. Seixanta anys després Marrades entra a la mateixa casa com a artista i ho veu com una quadratura del cercle que simbolitza els canvis que s’han anat succeint en la societat fruit del treball, -i love sacrifice- de generacions dedicades en gran part a la pagesia.

Starting here, el diàleg de Marrades amb la casa planteja una aproximació a la memòria en plural. Homenatja i reivindica una sèrie de figures que des de l’espai congelat en el temps ens recorden d’on venim i cap on anem.

As an artist and nomadic, aquest és també un exercici introspectiu de qui es busca i es recorda a si mateix a través dels seus orígens i de les memòries dels altres.

"My grandfather, he bought me the first camera. He worked the land alone, com jo les imatges. Recordant-lo m’adono que fer documentals és com fer de pagès del cinema. Agusti Duran, que com a historiador i arxiver també treballava amb la memòria i va tenir un paper clau en el salvament dels arxius catalans de la destrucció durant la guerra civil” explica Marrades.

Marrades també recull la memòria dels habitants més vells i dels més nous de Cervera -concretament, First generation immigrants from Mali-. Els considera testimonis d’històries de trànsit entre móns i moments vitals.

Each work is a container memory, which in turn is dynamic, is in transit: en si mateixa i en relació a les altres. In this way, el diàleg proposa un recorregut per la casa on la memòria es manifesta i transmuta a través de fotografia, video and virtual reality.

Some of the interviews conducted by the author served as a basis for two facility·Video installations,but all the work was transferred to become part of the Museum of Memory oral Cervera.

Communicating information provided by Good Press (Press Service CCCC2019).