El Festival de Pasqua ha finalitzat la 12a edició amb el Paranimf de la Universitat ple de públic en el concert de clausura del certamen amb la Coral Cantiga, que ha estrenat el seu últim programa titulat: “Homenatge a Mompou. Revisitant les Cançons i danses”.

DIMARTS 19 ABRIL 2022

Un reconeixement a l’obra de Frederic Mompou a càrrec d’un dels grups corals més prestigiosos del panorama musical. La coral ha estat dirigida per Montserrat Meneses, amb Carles Marigó, al piano; Teresa Nogueron, al clarinet; i amb l’acompanyament de la dansa de Cristina Martí.

Segons explica Jordi Armengol, director artístic del Festival de Pasqua, es tracta d’una “innovadora proposta de concert que proposa un diàleg entre les Cançons i danses de Frederic Mompou i noves harmonitzacions corals de cançons populars catalanes encarregades expressament al jove compositor Josep Ollé”.
Segons Armengol, és “una gran aposta pel treball de preservar les arrels de la nostra música, difondre el patrimoni musical i, alhora, donar veu a compositors catalans actuals perquè hi aportin
la seva visió personal”.

Abans d’aquesta estrena de la Coral Cantiga, va tenir lloc la Matinal Blancafort, una jornada de concerts dedicats a difondre i vindicar l’obra de Manuel Blancafort. Cal recordar que enguany el Festival de Pasqua ha volgut homenatjar les figures de Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort en motiu del 125è aniversari del seu naixement.
En el marc d’aquests concerts matinals es va poder escoltar el pianista Miquel Villalba, al Conservatori de Cervera, i a la mezzosoprano Anna Alàs, acompanyada d’un grup instrumental, a l’Auditori Municipal.


La 12a edició del Festival de Pasqua: 6 dies de concerts, 10 produccions musicals 
diferents, 14 concerts i diverses activitats paral·leles

Cervera finalitza la 12a edició del Festival de Pasqua amb un nou èxit de públic i crítica. Una alta ocupació en tots els concerts i un reconeixement per part del sector musical a la tasca que realitza el certamen per vindicar, difondre, recuperar i promocionar la música clàssica catalana.

En total han estat 6 dies de concerts, repartits en gairebé dues setmanes, que han acollit un total de 10 produccions musicals -que s’han concretat en 14 concerts- amb diverses estrenes absolutes. A més, el Festival continua estimulant la col·laboració amb altres agents del sector musical català i, enguany, s’ha realitzat la primera coproducció amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) amb la recuperació i estrena de la “Missa Regalis” de Francesc Valls i un motet trobat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra.

En la primera setmana, el certamen va ser inaugurat per l’Orquestra Julià Carbonell i l’estrena del programa “Cinc veus de la música orquestral catalana”. També es va poder escoltar en concert, per primer cop a Catalunya, el nou disc d’Hirundo Maris, titulat “Poesia i música”.
També va recuperar-se, després de l’aturada de dos anys a causa de la pandèmia, el concert escolar, amb el qual es vol estimular els més joves a interessar-se per la música clàssica. Més de 800 escolars de la Segarra i comarques pròximes van gaudir de l’obra “Pere i el llop” amb LleidArt Ensemble i el Ballet de Barcelona.
En aquesta segona setmana, el Festival ha gaudit del Cosmos Quartet, una de les formacions de cambra amb més projecció del moment; l’estrena de la “Missa Regalis” de Francesc Valls i l’homenatge a Frederic Mompou de la Coral Cantiga.
A més, també s’han programat els concerts matinals dedicats a Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort. En la Matinal Cassadó, hi han participat el violoncel·lista Pau Codina, que va presentar el seu nou disc, i el Trio da Vinci. I en la Matinal Blancafort, el pianista Miquel Villalba, i la mezzosoprano Anna Alàs, acompanyada d’un grup instrumental.
El Festival de Pasqua també vol ser un nucli de coneixement, estudi i debat al voltant de la música clàssica catalana. Per aquesta raó, cada any s’organitzen diverses activitats paral·leles. En aquesta ocasió, s’ha fet una conferència “Manuel Blancafort: un itinerari musical” a càrrec de Xavier Calsamíglia i “Gaspar Cassadó: un llegat que espera” amb Gabrielle Kaufman.
El Festival també ha acollit l’exposició “Els rotlles de pianola ‘Victòria’: La història estel·lar d’una indústria fugaç”.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.