La Casa Duran i Sanpere de Cervera acull, del 23 de gener al 18 de maig, sis instal·lacions artístiques del cineasta cerverí Xavier Marrades, amb el títol “Memòries en trànsit”.

Es tracta del 5è Diàleg de Cervera Capital de la Cultura Catalana i que podrà veure’s fins el18 de maig a la Casa Museu Duran i Sanpere, Museu Comarcal de Cervera. Es tracta d’un diàleg quefa ús de la imatge, el vídeo i realitat virtual i augmentada per recrear la memòria.

En paraules del seu autor Xavier Marrades: “Sempre m’he dedicat al cinema documental i aquesta és la meva primera incursió en el món museístic. L’oportunitat de poder-la fer a la meva ciutat m’ha donat un aixopluc humà i creatiu del qual n’estic molt agraït i que m’ha permès treballar amb total llibertat.”

Va ser un record del seu avi el que li va obrir les portes del diàleg amb la casa convertida en museu. Li havia explicat que de jove va treballar terres de la família Duran i alguna vegada hi havia entrat per passar comptes amb Agustí Duran, el darrer propietari. Seixanta anys després Marrades entra a la mateixa casa com a artista i ho veu com una quadratura del cercle que simbolitza els canvis que s’han anat succeint en la societat fruit del treball, sacrifici -i amor- de generacions dedicades en gran part a la pagesia.

Partint d’aquí, el diàleg de Marrades amb la casa planteja una aproximació a la memòria en plural. Homenatja i reivindica una sèrie de figures que des de l’espai congelat en el temps ens recorden d’on venim i cap on anem.

Com a artista i nòmada, aquest és també un exercici introspectiu de qui es busca i es recorda a si mateix a través dels seus orígens i de les memòries dels altres.

“El meu avi, que va comprar-me la primera càmera. Ell treballava la terra tot sol, com jo les imatges. Recordant-lo m’adono que fer documentals és com fer de pagès del cinema. L’Agustí Duran, que com a historiador i arxiver també treballava amb la memòria i va tenir un paper clau en el salvament dels arxius catalans de la destrucció durant la guerra civil” explica Marrades.

Marrades també recull la memòria dels habitants més vells i dels més nous de Cervera -concretament, els immigrants de primera generació provinents de Mali-. Els considera testimonis d’històries de trànsit entre móns i moments vitals.

Cada obra és un contenidor de memòria, que a la vegada és dinàmica, està en trànsit: en si mateixa i en relació a les altres. En aquest sentit, el diàleg proposa un recorregut per la casa on la memòria es manifesta i transmuta a través de fotografia, vídeo i realitat virtual.

Part de les entrevistes realitzades per l’autor han servit de base per dues instal·lacions de vídeo,però la totalitat del treball ha estat cedit per formar part del fons de memòria oral del Museu de Cervera.

Informació aportada per Comunicant Bona Premsa (Servei de Premsa de CCCC2019).