La Vila del Llibre de Cervera, que té lloc els dies 19 i 20 d’octubre, enguany posa el focus en la literatura de guerra com a llavor de pau.

Coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana 2019 de Cervera i per commemorar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil i de l’inici de la II Guerra Mundial, el festival literari de les Terres de Ponent convida a fer realitat el lema “Més llibres, menys conflictes”.

Escriptors, autors, espectacles, exposicions i artistes conformaran un Cicle de Guerra per descobrir quina és la relació entre la literatura i els conflictes armats i quines ensenyances ens deixen els llibres per construir un futur en què la paraula guanyi el conflicte. Formaran part del cicle, de manera destacada, la poesia de Gabriel Ferrater; Club Editor, que en fa 60, i té una estreta relació amb la guerra, com ens explicarà la seva editora Maria Bohigas; i les novetats de les editorials independents en relació a la guerra, que no són poques i que conformaran diverses taules i actes durant tot el cap de setmana.

Guerra a banda, seran protagonistes de la Vila autors com Jaume Cabré, Premi Nacional de Cultura 2019, que arriba amb una novetat que no és ficció; Montse Barderi, que porta sota el braç, recent publicat, el Premi Prudenci Bertrana 2019; Lluís-Anton Baulenas, amb nova novel·la; Pol Beckmann, Premi Llibreter 2019 i llibre revelació de l’any; noves veus en la ficció catalana com Laura Pinyol, Xavier Mas Craviotto i Roser Miquel; les novetats més canalles de la Plataforma de Adictos a la Escritura… Així mateix, i de manera molt destacada aquest any, la taula d’actualitat política i narrativa del Procés tindrà, per calendari, una importància de primer ordre, doncs les eleccions generals seran a tocar i la sentència del Tribunal Suprem s’haurà fet pública uns dies abans. De tot plegat en parlaran Clàudia Pujol, Josep Enric Dallerès i Albert Mercadé.

L’any 2019 se celebra el centenari de dues figures preeminents en la cultura catalana del segle XX, Teresa Pàmies i Joan Brossa, i la Vila del Llibre s’adhereix als seus respectius homenatges. Amb aquest afany, tots dos tenen una àmplia presència dins el programa, ja sigui en forma de tallers, performances i recitals, Brossa; o en exposicions i espectacles, Teresa Pàmies, la figura de la qual clourà el festival amb un concert homenatge a càrrec de Big Mama Montse.

Com sempre, el mercat d’editorials independents jugarà un paper central en la Vila, tant per la seva importància com per la seva ubicació, estès al llarg del carrer Major de Cervera. En l’edició d’enguany, més de 30 editorials i llibreters hi muntaran parada i participaran de les activitats organitzades. Durant el cap de setmana hi haurà lloc, també, per als Encants del Llibre, espectacles, exposicions, contacontes, recitals, tallers per a tota la família i per la zona gastronòmica.

Programa de Cervera Vila del Llibre 2019.

Cal tenir present que, en motiu de la vaga general, queden cancel·lats tots els actes programats el divendres 18 d’octubre.
La programació amb els centres escolars, inicialment prevista per al divendres matí, es trasllada a la setmana del 21 al 25 d’octubre.